Hier

 

Hoogtepunt van het jaar

 

Jarig zijn staat in Nederland synoniem voor feestvieren! We krijgen verjaardagskaarten en -cadeaus van familie en vrienden, delen taart uit op school of aan onze collega’s en vaak zit de huiskamer ’s avonds vol met visite. Bier, wijn, kaasblokjes en bitterballen mogen niet ontbreken op een verjaardagsfeest!

 

Voor kinderen is een verjaardag extra speciaal en het hoogtepunt van het jaar. Zij kunnen de dagen voorafgaand aan hun verjaardag vaak nauwelijks slapen! Meestal vieren kinderen twee keer hun verjaardag: één keer voor familie en één keer voor vriendjes en vriendinnetjes – het kinderfeestje. Om de kinderverjaardag te vieren, worden de woonkamer en de stoel op school versierd met slingers. Ook krijgen de kinderen een versierde muts of kroon, wordt er voor de jarige gezongen en is er een taart. Mét kaarsjes!

 

 

Daar

 

Geboortedatum vaak onbekend

 

Geen cadeautjes, taart of slingers als je een jaartje ouder wordt: verjaardagen worden in Zuid-Soedan meestal niet gevierd. Oudere mensen weten dikwijls zelfs niet wanneer ze precies jarig zijn. De geboortedag van jongere Zuid-Soedanezen is vaak wel bekend, maar voor hen is hun verjaardag geen bijzondere dag. Ook omdat er simpelweg geen geld is om het te vieren.

 

Ook naamdagen – de gedenkdag van de heilige waarvan iemands naam is afgeleid – worden in Zuid-Soedan niet gevierd. Maar dat betekent niet dat het nooit feest is: een bijzondere feestdag voor de Zuid-Soedanezen is bijvoorbeeld Onafhankelijkheidsdag en de dag waarop de eerste president van het land stierf. Dat zijn dagen waarop het hele land uitbundig feestviert!