Hier

Altijd mobiel

Nederland is een autoland bij uitstek! Een auto hebben is voor ons heel normaal; ons land telt meer dan 8 miljoen automobielen. En het wegennet is piekfijn in orde, waardoor we in een mum van tijd op de plek van bestemming zijn.

Ook als je niet de beschikking hebt over een auto of autorijden gewoon niet zo prettig vindt, zijn er tal van mogelijkheden om van a naar b te komen. Bij kortere afstanden biedt de fiets natuurlijk uitkomst; deze heeft al jarenlang een vaste plek in ons straatbeeld. Maar je kunt ook gebruikmaken van het openbaar vervoer – de trein, de bus of de tram -, dat wordt uitgevoerd in opdracht van de overheid. Dit is in Nederland over het algemeen zeer goed geregeld: er is een uitgebreide dienstregeling en de trein, bus of tram rijdt in de meeste gevallen stipt op tijd. En: bijna elk plekje in ons land is op deze manier te bereiken!

Kilometers lopen is heel gewoon!

Daar

Meestal te voet

In Zuid-Soedan hebben alleen de overheid, sommige handelaren en hulporganisaties eigen auto’s. Dat zijn meestal zware terreinwagens, die ongeveer 40.000 dollar kosten. Een bedrag dat de gemiddelde Zuid-Soedanees nooit in zijn leven bij elkaar kan sparen! Gewone personenauto’s zie je weinig, omdat de staat van de Zuid-Soedanese wegen erg slecht is.

Ook openbaar vervoer is er nauwelijks in Zuid-Soedan. Alleen in de hoofdstad Juba rijden busjes op vaste routes door de stad. Deze bieden echter maar plaats aan maximaal tien mensen.

In de kleine dorpjes op het platteland verplaatsen sommige mensen zich per fiets of soms met een brommer. Of ze rijden, tegen betaling, mee met iemand die in het bezit is van een bromfiets. Heb je heel veel geluk, dan kun je misschien meerijden met een auto. De meeste Zuid-Soedanezen die op het platteland wonen, verplaatsen zich echter te voet- zelfs wanneer ze naar het ziekenhuis moeten. Kilometers lopen is heel gewoon!