Hier

Overweldigend aanbod en overvolle kledingkasten

Wij Nederlanders zien er graag goed uit. We volgen de laatste trends en steken onszelf regelmatig in het nieuw. Dat is terug te zien in onze kledingkast; bij de meeste van ons ligt en hangt deze overvol. En zeg nou zelf; ook jij hebt vast wel een aantal kledingstukken die je niet of nauwelijks draagt – ‘miskopen’ noemen we dat.

Het aanbod van kleding is overweldigend. De Nederlandse binnensteden bieden een keur aan kledingwinkels, van kleine boetiekjes tot grote kledingwarenhuizen. En er is voor elk wat wils; welk budget je ook hebt en of je nu graag sportief, casual, chique of elegant gekleed gaat.

Geen zin om uit je luie stoel te komen? Dan bestel je gewoon je kleding via internet. De volgende dag bezorgt de postbode je nieuwe aankopen netjes aan huis!

Daar

Beperkte garderobe van tweedehands kleding

In Zuid-Soedan is een uitgebreide garderobe verre vanzelfsprekend. De allerarmsten zijn al blij als ze een schoon shirt hebben om aan te trekken. Zuid-Soedanezen die iets meer geld hebben, hebben naast hun dagelijks kloffie soms ook kleding voor speciale gelegenheden. Maar meer dan één mooie jurk of één mooi overhemd is dat zeker niet.

Westerse kledingtrends spelen geen rol in Zuid-Soedan. Men kijkt meer naar omringende landen als Ethiopië en Oeganda. De vrouwen in Zuid-Soedan dragen meestal een rok met een T-shirt, de mannen een broek met een overhemd. Meestal gaat het dan om tweedehands kleding, die uit Kenia of Oeganda komt.

Waar je als inwoner van Zuid-Soedan je kleding koopt, hangt vooral af van waar je woont. In de hoofdstad Juba vind je veel markten met stalletjes waar kleding wordt verkocht. In kleinere steden zijn meestal ook wel enkele winkeltjes die kleren verkopen. Dikwijls kun je hier ook terecht voor allerlei andere zaken: voedsel, batterijen et cetera.

In veel kleine dorpen komt af en toe een handelaar voorbij, die kleding verkoopt. En heb je veel geld dan kun je een kledingstuk laten maken door een kleermaker in het dorp. Dit is echter relatief duur en alleen weggelegd voor de happy few!