Hier

Op elk moment, voor iedereen

Radio en televisie zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Vaak worden we gewekt met het geluid van ons favoriete radiostation en tijdens het ontbijt laten we ons graag op de hoogte brengen van het laatste nieuws. Via de radio of de tv. Ook op de werkvloer is de stem van de radio-dj een vertrouwd geluid. En als we ’s avonds thuis komen, gaat meestal meteen weer de tv aan. Gemiddeld luisteren we in Nederland bijna 2 uur per dag naar de radio en kijken we ongeveer 2,5 uur televisie.

Elk huishouden heeft een radio en televisie. Meestal telt een huishouden zelfs meerdere radio- en tv-toestellen; bijna iedere tiener heeft vandaag de dag een eigen tv op zijn slaapkamer. En we nemen geen genoegen met een oud bakbeest; we willen op z’n minst een flatscreen met beeld in HD-kwaliteit. Ook hebben we de keuze uit honderden zenders van over de hele wereld; van speciale nieuwskanalen tot zenders met alleen kinder- of reisprogramma’s of documentaires. Waar je interesses ook liggen, er is altijd wel een programma van je gading te vinden!

Radio luisteren in Zuid Soedan
Foto door: Melita Dennett

Daar

Radio voor iedereen, tv voor de ‘happy few’

De meeste Zuid-Soedanezen houden van muziek en dus ook van radio luisteren! Vrijwel iedere Zuid-Soedanese familie heeft een radiotoestel in huis. Naast South Sudan radio – de meest populaire radiozender- zijn hierop vooral lokale radiostations te ontvangen. Net als in Nederland zenden deze nieuws en muziek uit, zowel Zuid-Soedanese als westerse muziek. Een gemiddelde inwoner van Zuid-Soedan luistert minimaal één uur per dag naar de radio; ook om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.

Een televisie is in Zuid-Soedan alleen weggelegd voor de welgestelden, de gewone man kan zich deze luxe niet veroorloven. Daar komt bij dat in veel regio’s nauwelijks televisiezenders te ontvangen zijn. Zuid-Soedan heeft enkele eigen televisiestations, waarvan South Sudan TV het meest populair is. Hierop zijn weinig westerse programma’s te zien. Wel kun je buitenlandse zenders, zoals Al Jazeera en CNN, ontvangen via een satelliet. Maar ook dit is alleen weggelegd voor de ‘happy few’!