Hier

Voor iedereen

In Nederland is de gezondheidszorg goed geregeld: iedereen heeft de beschikking over goede medische zorg. Ben je ziek, heb je een gebroken been of sta je op het punt te bevallen? Dan word je in Nederland niet aan je lot overgelaten, maar kun je terecht bij een huisarts of ziekenhuis.

Ziekenhuizen zijn meestal dichtbij en toegankelijk. Nederland telt een paar honderd ziekenhuizen waar artsen, medisch specialisten en verpleegkundigen er alles aan doen om je zo goed en snel mogelijk te behandelen. Een ziekenhuis heeft verschillende afdelingen, zoals een polikliniek, een spoedeisende hulp en een intensive care. Op die manier wordt de zorg zo goed mogelijk afgestemd op de behoeften.

Nederlandse artsen zijn goed opgeleid, bekwaam en beschikken over de meest moderne hulpmiddelen. Hierdoor is iedereen zo snel als mogelijk weer op de been!

Ziekenhuis in Niger

Daar

Verre van zelfsprekend

De meeste Nigerijnen hebben geen toegang tot medische zorg, omdat ze deze zelf moeten betalen. En dit geld hebben ze niet. Bovendien kent Niger geen algemeen systeem voor sociale zekerheid. Vijf jaar geleden heeft de overheid wel besloten dat zorg gratis is voor kinderen jonger dan vijf en zwangere vrouwen.

De meeste Nigerijnen moeten minstens 50 kilometer afleggen om het dichtstbijzijnde ziekenhuis te bereiken. Heb je geluk, dan word je met de ambulance vervoerd. De meeste mensen gaan echter met de scooter of worden vervoerd op een door ezels of buffels getrokken kar. De rit naar het ziekenhuis kan hierdoor uren duren. Het komt dan ook voor dat patiënten overlijden voordat zij het ziekenhuis bereiken.

Patient in ziekenhuis van Niger

In Niger zijn er zo’n 800 artsen beschikbaar voor 16 miljoen mensen; dat is heel weinig. Hoewel de Nigerijnse artsen bekwaam zijn, is er gebrek aan medicijnen en zijn er onvoldoende medische faciliteiten om de benodigde zorg te kunnen bieden. Eén- of tweepersoonskamers zijn zeldzaam; de meeste ziekenhuispatiënten liggen op zalen met meerdere bedden. Kortom: beter worden is verre van vanzelfsprekend…!