Hier

Oliebollen, champagne, vuurwerk en de beste wensen

Op 31 december en 1 januari vieren we in Nederland ‘oud en nieuw’. De jaarwisseling is in ons land een echt feest, dat we vaak vieren met vrienden en/of familie. Op oudjaarsavond komen we samen in de kroeg of bouwen thuis een feestje. Daar horen natuurlijk oliebollen, appelflappen en champagne bij. En om het nieuwe jaar in te luiden, gaat er om twaalf uur voor miljoenen euro’s aan vuurwerk de lucht in.

Nieuwjaardag staat in het teken van bezoek aan familie en vrienden; we wensen iedereen die ons dierbaar is het beste voor het nieuwe jaar. En hierop wordt meestal ook het glas geheven. Daarnaast delen we onze goede voornemens; dit jaar gaan we het écht anders doen….!

Daar

Naar de kerk, samen eten en nieuwjaarsvisites

Ook voor de Zuid-Soedanezen begint het nieuwe jaar op 1 januari. En ook hier wordt de jaarwisseling gevierd! Op oudejaarsavond gaan veel mensen naar de kerk. Hier danken ze God en bidden ze de hele nacht, om zo veilig het nieuwe jaar in te gaan. Bij oudjaar horen ook in Zuid-Soedan speciale gerechten; er wordt uitgebreid samen gegeten. Op het menu staan bijvoorbeeld kip, rundvlees of geit met brood en rijst. Hierbij drinken de Zuid-Soedanzen thee, bier of passievruchtendrank.

Op nieuwjaarsdag bezoeken de mensen in Zuid-Soedan familie en vrienden om de beste wensen voor het nieuwe jaar over te brengen. Ook dan staan er speciale gerechten op tafel: pasta met groenten en lokaal geteelde bonen met honingpasta. Smakelijk!

Iedereen van het Hygiëne Helpt project wenst jullie allen een gelukkig 2012 toe! Tot in het nieuwe jaar!