Hier

Voldoende en gevarieerd eten

In Nederland hoeft niemand honger te lijden. Mensen die geen werk hebben, krijgen een uitkering, zodat ze in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. En kom je toch niet uit met je geld, dan kun je een beroep doen op de voedselbank; hier zijn gratis levensmiddelen te verkrijgen.

Ons voedingspatroon is zeer gevarieerd. Als ontbijt en lunch eten we weliswaar vaak het befaamde broodje kaas, maar dikwijls staat ook een broodje gezond, een broodje gerookte zalm of een ander luxe broodje op het menu. Ook bij het diner is er variatie te over: naast de traditionele Hollandse kost, eten wij Nederlanders veel rijst, pasta en andere buitenlandse gerechten.

Vrijwel iedereen in ons land heeft een mooie keuken met een fornuis. Eten doen we aan tafel, met het hele gezin, of we nemen het bord op schoot en kijken ondertussen naar RTL Boulevard….

Eetgewoonten Niger

Daar

Rijst, maïs en gierst

Voldoende voedsel is niet vanzelfsprekend voor de inwoners van Niger. De armste inwoners – dit is zo’n 60 procent van de bevolking! – moeten leven van minder dan 1 dollar (ongeveer 0,75 euro) per dag. En aangezien voedsel duur en schaars is, eet lang niet iedereen drie maaltijden per dag.

Voor stedelingen bestaat de lunch vaak uit een bord rijst met soms wat vlees, vis of groenten. ’s Avonds eet men meestal een maïsschotel. Mensen die op het platteland wonen – ongeveer 80 procent van de bevolking – eten vooral gierst (een soort graan). Vlees wordt alleen bij speciale gelegenheden geserveerd en ook groenten eet men zelden. Kortom: de variatie is ver te zoeken.

De meeste Nigerijnen koken op hout. Het koken is in Niger een taak van de vrouwen. Zij besteden hier veel tijd en aandacht aan, onder meer omdat het graan nog moet worden vermalen tot meel. Tijdens de maaltijd zit het gezin samen met vrienden rondom een grote schotel. Uit respect voor het dure voedsel wordt het eten in stilte genuttigd.