Medische zorg voor kinderen

Op zaterdag 15 oktober was het Global Handwashing Day. Om aandacht te vragen voor het belang van handen wassen organiseerde TORK op 12 oktober een workshop hygiëne en zeepjes maken voor kinderen in Ziekenhuis Amstelland in Amstelveen en in het Universitair Ziekenhuis in Antwerpen. De kinderen hadden een onvergetelijke dag! Voor zieke kinderen in Zuid-Soedan wordt zelden iets georganiseerd. Sterker nog: meestal is zelfs nauwelijks medische zorg voorhanden.

Hier

Goede zorg dichtbij huis

Ieder kind in Nederland heeft de beschikking over goede medische zorg. Voel je je als kind niet lekker of ben je ziek, dan ga je met je ouders naar de huisarts. Deze zit meestal op korte afstand van je huis; met de auto ben je er zo! Bij de huisarts zijn alle faciliteiten aanwezig om eerste medische hulp te verlenen. En is er echt iets ernstigs aan de hand, dan word je opgenomen in het ziekenhuis. Gelukkig ligt het ziekenhuis meestal in de buurt, waardoor ouders, familie en vriendjes vaak op bezoek kunnen komen. En de doktoren en verpleegkundigen zijn deskundig en goed opgeleid; elk kind krijgt de best mogelijk behandeling. Ook wordt geprobeerd het verblijf in het ziekenhuis zo plezier mogelijk te maken voor kinderen; er is televisie, je kunt spelletjes of puzzels doen en vaak komen er zelfs clowns op bezoek.

Daar

Nauwelijks medische voorzieningen

Medische voorzieningen zijn schaars in Zuid-Soedan. In grotere dorpen en steden, zoals bijvoorbeeld Mundri, is soms een ‘Under 5-clinc’ voor kinderen. Hier wordt hun gezondheid gecheckt, worden zij gewogen en ingeënt tegen bijvoorbeeld malaria. Vaak echter kunnen zieke kinderen in hun eigen dorp alleen terecht bij een zogeheten ‘healthpost’. Dit is een klein, kaal gebouwtje waar een hulpverlener zo goed en zo kwaad als het kan probeert te helpen. De beschikbare middelen en medicijnen zijn echter beperkt; meestal zijn alleen pijnstillers en medicijnen tegen malaria, wormen en luchtweginfecties beschikbaar. Daarbij zijn medicijnen duur; veel ouders kunnen deze niet betalen voor hun kinderen.

Ziekenhuizen zijn er nauwelijks in Zuid-Soedan. Ook laat de zorg hier sterk te wensen over. En als je ziek bent, is het niet fijn om ruim een dag te moeten lopen voordat je in het ziekenhuis bent! Als je geluk hebt kun je meeliften achterop een brommer. Al met al dus niet zo vreemd dat kinderen in Zuid-Soedan regelmatig bezwijken aan ziektes als malaria, mazelen en diarree.