Hier

Keuze te over

In Nederland is alles te koop. Levensmiddelen in alle soorten en maten, kleding in alle prijsklassen en kwaliteiten, speelgoed, elektronica, auto’s en ga zo maar door. Vrijwel iedereen heeft een supermarkt binnen 10 minuten fietsen van zijn huis en elke stad beschikt over een uitgebreid winkelcentrum. We hebben keuze te over!

Boodschappen doen is voor ons meer dan een noodzakelijk kwaad; op een vrije middag of in het weekend vinden we het heerlijk om de stad in te gaan en onszelf te verwennen met een nieuw geurtje of een nieuwe outfit. Of lekker in de zon te zitten, op het terras, met een cappuccino en appeltaart. Dat is genieten pur sang!


Daar

De markt als spil

Echte winkels kent Zuid-Soedan niet of nauwelijks. Hier en daar worden in een oud schuurtje kleding of levensmiddelen verkocht, maar de meeste inkopen doen de Zuid-Soedanezen op de markt. Zo ook in het dorpje Mundri. Hier zijn twee markten: één met voornamelijk groenten en fruit en één met een grote variëteit aan producten. Van rijst, groenten, vlees en vis tot kleding, slippers en huishoudbenodigdheden; een Afrikaanse markt is een smeltkroes van geuren en kleuren.

Lokale bewoners brengen op de markt hun zelfverbouwde producten aan de man, ook zijn er marktkoopmannen die hun spullen inkopen in Oeganda en Kenia. De producten worden uitgestald op een dekentje op de grond of in een wankel stalletje van hout

De markt is voor de inwoners van Zuid-Soedan ook een trefpunt. Uit de wijde omgeving komen vrouwen hier naartoe – vaak moeten ze uren lopen! –  om inkopen te doen, maar ook om de laatste nieuwtjes uit te wisselen. De markt vormt de spil van de gemeenschap!