Hier

The sky is the limit

Staat je wieg in Nederland, dan ligt de wereld voor je open. Ieder kind gaat naar school en krijgt onderwijs dat is toegespitst op zijn eigen capaciteiten en behoeften. Na de middelbare school is er keuze uit tal van vervolgopleidingen. Wil je politieagent, rechter of piloot worden? Het kan allemaal! En kunnen je ouders je studie niet betalen, dan zijn er in ons land diverse regelingen waarop je aanspraak kunt maken.

Heb je eenmaal een baan, dan betekent dit niet dat je hier tot aan je pensioen moet blijven. Er zijn legio banen en nieuwe uitdagingen te vinden, ook kun je tal van aanvullende cursussen en opleidingen volgen. En kun je je draai niet vinden in de maatschappij? Of weet je niet wat je wil? Dan zijn er vele instanties en deskundigen op wie je een beroep kunt doen. Niemand wordt aan zijn lot overgelaten!

Daar


Vicieuze cirkel

Voor een kind in Zuid-Soedan is het niet vanzelfsprekend dat het naar school gaat. Als je ouders niet genoeg verdienen, kun je niet naar school en heb je dus ook geen kans op een goede baan en een goed inkomen. Enkele jaren geleden ging nog maar een derde van de kinderen in Zuid-Soedan naar school, slechts twee procent maakte de school ook daadwerkelijk af. En laten ouders hun kinderen wel naar school gaan, dan zijn het meestal alleen de jongens – meisjes moeten later immers voor de kinderen zorgen. Hierdoor volgt momenteel slechts één op de vier meisjes onderwijs.

Zonder diploma is het in Zuid-Soedan vrijwel onmogelijk om een baan te vinden en aan de armoede te ontsnappen. Mensen die geen werk hebben – en dat is ongeveer 50 procent van de bevolking – proberen dikwijls wat bij te verdienen door zelfverbouwde producten te verkopen op de lokale markt. Vaak ook leven hele families van het geld dat één familielid binnenbrengt. Zo zorgt Cecilia Bona, medewerkster van de lokale ontwikkelingsorganisatie in Mundri, ervoor dat haar hele familie – bestaande uit ongeveer 15 personen – te eten heeft. “Niet alleen hebben veel mensen geen opleiding gehad, ook is hier nauwelijks werk te vinden. Daarom is het belangrijk dat Zuid-Soedan economisch sterker wordt, zodat er meer banen komen. Want als meer mensen werk hebben, kunnen ook meer ouders hun kinderen naar school sturen. We zitten in een vicieuze cirkel.”