Zaterdag 15 oktober is het voor de vierde keer Global Handwashing Day. Deze dag is in het leven geroepen om te benadrukken hoe belangrijk handen wassen is. Besmette handen zijn namelijk de grootste verspreidingsbron van ziekten als diarree. Ieder jaar sterven wereldwijd miljoenen kinderen door slechte handhygiëne. Onnodig.

349 Nederlanders zongen met Desray mee in een poging de langste videoclip ooit te realiseren. Met succes: de clip duurt anderhalf uur. Op 15 oktober –Global Handwashing Day- vieren we dit en kan je kijken naar de clip, live luisteren naar Desray en meedoen aan de workshops die ze geeft: www.ns.nl/festival

Hier

Water, zeep en handdoek

Handen wassen hoort erbij in Nederland. Na een toiletbezoek, voor het eten en op andere momenten dat je behoefte hebt aan extra hygiëne. Overal zijn handenwasfaciliteiten, vaak met warm water, zeep en handdoek. Toch zijn er verbeterpunten: handenwasfaciliteiten in openbare gelegenheden laten dikwijls te wensen over, ook houdt de gemiddelde Nederlander zijn handen slechts 7 seconden onder de kraan. Om alle bacteriën te doden, moet je minimaal 20 seconden je handen wassen. Met zeep. Desondanks zijn besmettelijke en overdraagbare ziekten als diarree in Nederland niet meer levensbedreigend.

Daar

Geen enkele vorm van handhygiëne

In Mundri, Zuid-Soedan is bijna geen enkele gelegenheid om je handen te wassen. Sterker nog: schoon water is nauwelijks voorhanden, ook niet bij scholen. Daarbij weten veel Soedanezen niet hoe belangrijk handen wassen en schoon water zijn. Dit werkt ziekten en kindersterfte in de hand; in Zuid-Soedan overlijdt één op de zeven kinderen onder de vijf jaar, vaak aan diarree.

Tork helpt de hygiëne op scholen in Zuid-Soedan te verbeteren. Samen met Oxfam Novib plaatst Tork regenwateropvangsystemen en voorzieningen om handen te wassen. Zo worden levens gered- handen wassen kan 40 procent van het aantal gevallen van diarree voorkomen!