Hier

Met de paplepel ingegoten

Wie kent ze niet, kinderliedjes als ‘Altijd is Kortjakje ziek’, ‘Vader Jacob’ en Dikkertje Dap? Zingen is iets wat we in Nederland met de spreekwoordelijke paplepel krijgen ingegoten. Ouders zingen liedjes met hun kinderen, op school is volop ruimte voor muziekonderwijs en ook volwassenen vinden het heerlijk om af en toe de longen uit hun lijf te zingen. Vaak alleen onder de douche, soms ook in een koor of bandje. Zingen is gezond, zingen maakt blij!

Dat Nederlanders van zingen houden, bleek ook tijdens de ‘Sing that song’ actie van Edet en Libresse; 349 Nederlanders zongen met Desray mee in een poging de langste videoclip ooit te realiseren. Met succes: de clip duurt anderhalf uur……Kom op 15 oktober –Global Handwashing Day- kijken naar de clip, live luisteren naar Desray en meedoen aan de workshops die ze geeft: www.ns.nl/festival

Daar

Ontsnappen aan de armoede

Voor de Zuid-Soedanezen is zingen meer dan gewoon leuk. Het is een ‘way of life’, een manier om te ontsnappen aan de dagelijkse armoede. Net als in Nederland is ook in Zuid-Soedan veel aandacht voor muziekonderwijs. Daarnaast hebben een heleboel scholen hun eigen zangkoor. Hoe dol de Soedanese kinderen op zingen zijn, ondervond Desray toen zij samen met hen het nummer ‘Trip down the map of Africa’ opnam. “Kinderen in Zuid-Soedan kijken vol goede moed naar de toekomst, terwijl ze opgroeien op de puinhopen van een burgeroorlog. Door te zingen kunnen ze de ellende van alledag even vergeten. Tijdens de opnames en het concert dat ik gaf in Mundri waren de kinderen ongelofelijk blij en enthousiast. Ontroerend gewoon; ik krijg er soms nog een brok van in mijn keel.”