Hier

Genieten in het kwadraat

Het is zomer! En dat betekent: vakantie! De meeste mensen in ons land trekken er in deze periode op uit. Meestal met het hele gezin. Samen relaxen op een camping aan zee, in ‘La Belle France’ of misschien nog wel verder weg. Even bijkomen van alle dagelijkse beslommeringen en alleen maar genieten!

Daar

Om drie uur ’s nachts op

Met vakantie gaan is iets dat de Zuid-Soedanezen niet kennen. Alleen al omdat de meeste mensen geen auto hebben en er nauwelijks openbaar vervoer is. Dus al zou je willen gaan, je komt niet ver. Maar de meeste inwoners van Zuid-Soedan hebben sowieso geen geld om op vakantie te gaan – de gemiddelde Zuid-Soedanees verdient niet meer dan 50 euro per maand! Ouders zijn allang blij dat ze hun kinderen te eten kunnen geven. Vaak is er zelfs nauwelijks geld om alle kinderen naar school te laten gaan.

De 17-jarige Tabitha Luwa Moriis uit het Zuid-Soedanese dorpje Mundri kan gelukkig wel naar school. Dankzij een schoolbeurs van Libresse. “Maar in de vakantie moet ik mijn moeder helpen. Dan sta ik om drie uur ’s nachts op om brood te bakken. Dit verkoop ik overdag op de markt, om zo een beetje extra geld te verdienen. Vakantie vieren is er dus niet bij; vrij van school betekent flink aanpakken!”